Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες νεαρών μεταναστών από το Κουτσόχερο σε εκδήλωση εκπαιδευτικών

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες νεαρών μεταναστών από το Κουτσόχερο σε εκδήλωση εκπαιδευτικών

Η πρώτη εκδήλωση ευαισθητοποίησης της  τοπικής κοινωνίας για το δράμα των προσφύγων έγινε προχθές , βράδυ  Κυριακής,  στην πόλη μας από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών.

Στο φιλόξενο χώρο του Χορίαμβου η μαθητική ομάδα ΕΚΤΟΣ ΤΑΞΗΣ , μαθητές από το 4ο και 8ο Λύκειο , παρουσίασε  θεατρικό δρώμενο  στηριγμένο στο ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ «ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ» .

prosfyges2

Ιστορικές αφηγήσεις , ντυμένες με οπτικοακουστικό υλικό ,ποιητικά έργα  των Λειβαδίτη και Μπρεχτ  ,αλλά και μια προσωπική ποιητική δημιουργία της Εβελίνας  , μαθήτριας του σχήματος συνέθεσαν τον καμβά της κραυγής διαμαρτυρίας  τους

Παιδιά που συμμετείχαν στις δράσεις της Επιτροπής στο στρατόπεδο της Μάνδρας εξωτερίκευσαν  την ευαισθησία και το ρομαντισμό της νιότης τους .

Εκ μέρους της Επιτροπής ο εκπαιδευτικός Μπαμπανίκος Γιάννης κατήγγειλε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή . «Πόλεμος και θάνατος ,εξαθλίωση και προσφυγιά είναι η γέννα της μήτρας του ληστρικού αποικιοκρατικού συστήματος  που ματώνει λαούς και διαλύει χώρες για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή» τόνισε. Επισήμανε το χαρακτήρα της αλληλεγγύης  που συναρτάται  με την απαίτηση για το σταμάτημα του πολέμου τονίζοντας την αναγκαιότητα να πολλαπλασιαστούν αυτές οι δράσεις  στη Λάρισα.

Τρία νέα παιδιά ,πρόσφυγες ήρθαν στην εκδήλωση καταθέτοντας τις συγκλονιστικές τους μαρτυρίες για τα δεινά που βιώνουν οι χώρες τους και την πορεία τους προς την ελευθερία .

prosfyges3

Ο Ahmet 25 χρονών ,φαρμακοποιός από τη Δαμασκό μετέφερε τη φρίκη του πολέμου  και τον εξανδραποδισμό του λαού της Συρίας.

Ο Aras  27 χρονών από την Καμπούλ  μίλησε για μια χώρα ερειπωμένη που την αποτελειώνουν οι Ταλιμπάν.

Μίλησε για το κύκλωμα των διακινητών που ληστεύουν τους πρόσφυγες και με πόνο ψυχής μίλησε για φίλους και γνωστούς που εξαπατηθήκαν από τους διακινητές και οδηγήθηκαν στο θάνατο.

Τέλος η 14χρονη Pervaneh από ένα χωριό  κοντά στην Καμπούλ συγκλόνισε το κοινό με την κατάθεση της δικής φυγής.

Μίλησε  για την καταπίεση της γυναίκας ,για τα χιλιόμετρα που διένυε κάθε μέρα για να μπορέσει να πάει στο σχολείο , για το σχολείο που σταμάτησε εξαιτίας του κινδύνου τη αρπαγής και της κακοποίησης που διατρέχουν τα νέα κορίτσια σε μια σκοταδιστική φομενταλιστική κοινωνία. Το όνομα της σημαίνει πεταλούδα .

Μια πεταλούδα που άνοιξε τα φτερά της για να ξεφύγει από τα δεσμά της αιχμαλωσίας , που βρήκε τη ψυχική δύναμη να πει ένα ΑΝΤΙΟ στον πατέρα της και να ξεκινήσει με συγγενικά της πρόσωπα το ταξίδι για την ελευθερία βαδίζοντας μερόνυχτα νηστική και άυπνη στα βουνά του Αφγανιστάν του Ιράν και της Τουρκίας.

Και οι τρεις μίλησαν με λόγια ευγνωμοσύνης για τους Έλληνες και τη στάση αλληλεγγύης .